2013. június 18., kedd

Balaton Aires

Nád a házam teteje, teteje,
rászállott a cinege, cinege.
Hess le róla cinege, cinege, leszakad a teteje, teteje.
Ha leszakad mi lesz véle?
Sárga lábú cinege, cinege,
Hess le róla cinege, cinege, leszakad a teteje, teteje.

Mindszentkállán öt napon keresztül szólt a tangózene, folyt a tánc és a jó bor. A táncos leányok és legények messzi földről érkeztek a mulatságra, hogy eltanulják a tangó minden fortélyát. Ideje volt a nevetésnek és ideje a lágy ölelésnek. A tanulás mellett jutott idő bográcsvacsorára, kenyérdagasztásra, gombaszedésre, májusfa kitáncolásra, piacozásra, tóban úszásra és szabadtéri táncestre.

A pihenéshez egy gyönyörű paradicsomi kert nyújtott árnyat a tűző nap elől. A bográcsos egytálételhez fehér abroszos asztalokat vittek a kertbe, s körös körül fáklyákat gyújtottak. Az égen ezernyi csillag és a tejút világított. Az előző napok esőzése pedig megtette hatását, mind közül a legügyesebb egy hatalmas gombára lelt, melyből hetedhét országra szóló lakomát csaptak. Másikuk hajnalban csalánt szedni ment, hogy reggelire a kenyértésztába gyúrja, s megsüsse. A piacon nem győztek választani a sok száz szebbnél szebb portéka közül. Tán nem is volt olyan, aki ne tért volna haza jóféle háztájival.
Az esti táncmulatságon egyszer az egyikőjük, aki csodaszépen hegedült felmászott a háztetőre, s onnan muzsikált, lentről a többiek hallgatták. Amikor éjjelente elcsendesült a zene, a madarak énekét hallgatták, s csak akkor tértek nyugovóra, mikor a falubelieknek hajnalban már az ébredéshez harangoztak.
A Balaton partjára mesebeli falvakon, zsúpfedeles kis házak között kanyargott az út. A hűsítő vízben csak a bátrabbak úsztak, hogy felfrissüljenek a nagy hőségben. Mivel a helyi korcsma bezárt, sokszor Anna verandáján múlatták az időt. Felejthetetlen élmények voltak.
A májusfa kidöntéséhez a falubeliek ünnepséget rendeztek, melyre a tangósokat is meghívták egy közös körtáncra. Miután a fa földet ért a színes szalagokat a gyermekek leszedegették, hogy aztán odaadhassák szívük választottjának.

A tangó pedig áramlott reggeltől estig. A tanulni vágyók lelkesen gyakoroltak, míg a munka beérett. Az ötödik napon oly gyönyörűen lejtettek, hogy az egész falu a csodájukra járt.
Aki nem hiszi, járjon utána.

Történt 2013. nyarán az Antré Tánciskola Nyári Tangó Táborában, melynek Romvári Anna(néni) volt az angyala.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése